Pomladna Plata 2019 – Z nogometom proti diskriminaciji

Na športnem igrišču Osnovne šole Zalog v Ljubljani je v nedeljo, 26. maja 2019 potekala že 23. družabno-rekreativna prireditev Plata – Z nogometom proti diskriminaciji. Tradicionalni dogodek, ki ga že več kot desetletje v sodelovanju s Športnim društvom Out in Slovenija ter drugimi izvajalci prirejata Javni zavod Mladi zmaji in Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico, je namenjen utrjevanju prijateljskih vezi, krepitvi poštene igre, sprejemanju različnosti in nenasilju.

Po zaprisegah športnikov, organizatorjev in sodnikov, ki v osredje postavljajo fair play in rdeči karton diskriminaciji, so se dopoldne pomerile štiri ekipe otrok in mladih pod 15 let, v popoldanskem delu pa dvanajst ekip mladih nad 15 let in odraslih. Ker je nestrpnost do drugačnih pogosto posledica pomanjkanja znanja oz. ozaveščenosti ljudi ter pomanjkanja osebnih stikov, je še posebej zanimivo da že od začetka na turnirju sodelujejo tudi predstavniki nekaterih skupin, ki so večkrat marginalizirane: tujci, prosilci za azil, LGBT, brezdomci…

Med mlajšimi nogometaši do 15 let so bili tokrat najboljši Rdeči vragi, med ekipami starejših nad 15 let pa je zmagala ekipa Spar DC. Naziv najkoristnejšega igralca pomladne Plate 2019 je osvojil Amel Mamić. Najboljše tri ekipe v obeh starostnih kategorijah so prejele nagrade, zmagovalci pokal Plata, prav vsi udeleženci pa simbolične medalje. Strokovno sojenje so zagotovili sodniki Nogometne zveze Slovenije, kar daje turnirju posebni pomen tudi na strokovni ravni.

Prve letošnje Plate se je zahvaljujoč lepemu vremenu udeležilo veliko število ljudi, ki jih je poleg zanimivega merjenja moči na nogometnem igrišču pričakal tudi bogat spremljevalni program. Prisotne je informiral in zabaval povezovalec, reper in impro komik, predvsem mlajši so se prepustili zabavni poslikavi obraza, izdelave letečih zmajev in iskanju skritega zaklada, vsi pa so se lahko preizkusili v metu trojk, se seznanili s skupinskim športom lacrosse, pomerili v šahovskih partijah in zabavnih igrah. Za živahno vzdušje so poskrbeli nastopi tudi plesni nastopi.

Turnir podpirajo Mestna občina Ljubljana, mreža FARE, Športna unija Slovenije, posamezni izvajalci aktivnosti ter številni prostovoljci. Lokalna krajevna skupnost je tudi po zaslugi Plate v zadnjih letih ponovno obudila zanimanje za šport in rekreacijo. Igrišče ob osnovni šoli je dobilo pitno vodo, elektriko in umetno osvetlitev, ob njem so postavili tudi igrala in fitnes na prostem. Med najbolj priljubljenimi športnimi aktivnosti pa je še vedno nogomet.

»Za igranje nogometa proti diskriminaciji se zadnja leta zanima veliko več ljudi, kot jih lahko gostimo v okviru kapacitet,« je poudaril Andrej Pišl, eden izmed organizatorjev. »Vendar želimo ostati v tej lokalni skupnosti, ki nas je pred leti prijazno sprejela in ki dobro skrbi za športno infrastrukturo.«