Ponos v športu

17. maja 2013, na mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji (IDAHO), je izšla uradna verzija nove nogometne igre za mobilne naprave. Zasnovana s poudarkom na zabavi in preizkusu spretnosti 11-16-letnih igralcev in igralk ter drugih uporabnikov, UpFront tudi prinaša pomembno sporočilo – »Diskriminacija v športu nima kaj iskati«.

 

Igro je lansirala Evropska gejevska in lezbična športna zveza (EGLSF) kot del projekta Ponos v športu (Pride in Sport), iniciative podprte s strani Evropske komisije kot del pripravljalnih aktivnosti na področju športa.

Slovenski partner v tem mednarodnem projektu je tudi Športno društvo Out in Slovenija, ki je sodelovalo z lokalnimi aktivnostmi za mlade (nogometni turnir »Z nogometom proti diskriminaciji« v Zalogu) ter pri razvoju mobilne aplikacije.

Andrej Pišl, predsednik društva Out in Slovenija in vodja projekta pri EGLSF pravi: »Izobraževanje ima veliko vlogo pri spopadanju z diskriminacijo, sovražnim govorom in nasiljem v športu. Želeli smo ustvariti izobraževalno orodje v obliki igrice, ki jo bodo mladi v prvi vrsti radi igrali, in ki jim bo pomagala razumeti da naj bi nogomet (in šport nasploh) bil za vsakogar.«

 

Izid igre sovpada z objavo poročila Agencije Evropske unije za temeljne pravice »Biti LGBT v Evropi«, ki poudarja visoko raven diskriminatornih izkušenj mladih lezbijk, gejev, biseksualnih in trans (LGBT) oseb. 91% vprašanih v raziskavi je bilo pred 18. letom priča negativnim pripombam ali vedenju ker so njihove sošolce oz. sošolke smatrali za LGBT osebo.

So-predsednika EGLSF Armelle Maze in Klaus Heusslein zaključujeta: »Tudi v državah z robustno zaščitno zakonodajo, izkušnje mladih LGBT oseb ostaja negativno; šikaniranje, nasilje in zastraševanje pa se krepi. Pogosto je šport, še posebej šport v šolah, lahko fokus za to. EGLSF stremi k izboljšanje kulture v športu, in to se mora začeti z mladimi.«

Več informacij o igri je na voljo na www.upfront.mobi; več informacij o projektu Ponos v športu pa na www.prideinsport.info.