Okrogla miza Nogomet smo ljudje – cela mavrica ljudi

Športno društvo Out in Slovenija je v sodelovanju z Društvom DIH ter ob podpori kampanje Nogomet proti Homofobiji, Mreži FARE in Mestne občine Ljubljana ob UEFA evropskem prvenstvu v Futsalu v petek, 9. februarja priredilo zanimivo okroglo mizo Nogomet smo ljudje – cela mavrica ljudi.

Evropsko nogometno zvezo (UEFA) je zastopal vodja družbene odgovornosti g. Patrick Gasser, Mrežo FARE članica upravnega odbora ga. Tamara Tien, Nogometno zveze Slovenije (NZS) vodja programov športa za vse g. Rajko Korent, Institut Spolint njegov direktor g. Milan Hosta, posebni gost pa je bil g. Ryan Atkin, nogometni sodnik in aktivist iz Združenega kraljestva. Dogodek je povezoval priznani novinar g. Igor E. Bergant.

V Evropski nogometni zvezi si s preventivnimi aktivnostmi, kot tudi sankcijami želijo izogniti diskriminaciji, rasizmu, homofobiji in nestrpnosti v nogometu. UEFA daje tudi smernice tudi nacionalnim zvezam, in tudi Nogometna zveza Slovenije vidi pomen nogometa širše od samo igre in rezultatov, ter se zaveda družbene odgovornosti. Doslej so v programe že aktivneje vključevali nekatere manjšine in ranljive skupine, čaka pa jih tudi še nekaj dela.

Tamara Tien iz Mreže FARE je poudarila pomen osveščanja in izobraževanja ne eni strani, kot tudi sistem neodvisnega opazovanja in poročanja ter ustreznih sankcij na drugi strani. Pod okriljem Mreže sicer že vrsto let v oktobru poteka panevropska kampanja, ki opozarja na problem diskriminacije v nogometu.

Kljub temu je na nogometnih tekmah še vedno veliko sovražnega govora, smo do tega preveč strpni, je opozoril športni filozof in direktor Inštituta Spolint dr. Milan Hosta. Po njegovem mnenju bi morali na ta sovražni govor takoj odreagirati in postaviti jasne meje, kaj je v športu dovoljeno, in kaj ne.

Ryan Atkin, prvi angleški profesionalni nogometni sodnik, ki je javno razkril svojo homoseksualno spolno usmerjenost, je dejal da v športu napredek in ozaveščenost o vključujoči vlogi športa naraščata, in da je pomembno da je šport odprt za vse.

Okrogla miza o družbeni vlogi nogometa, odprtosti in vključevanju, s posebnim poudarkom na vključevanju LGBT oseb v nogomet, tako na igrišču, kot ob njem, je bila izvedena na dan otvoritve Zimskih olimpijskih iger ter dan pred finalom UEFA Futsal EURO prvenstva, ki je potekalo v Ljubljani med 30. januarjem in 10. februarjem 2018.