Eurogames Nijmegen 2022

Že dvajseta izvedba prireditve EuroGames se je letos med 27. in 30. julijem odvijala v Nizozemskem mestu Nijmegen, tudi tokrat s slovensko udeležbo, ob podpori Out in Slovenije.

Eurogames je največji evropski LGBTIQ+ športni dogodek, ki poteka pod licenco Evropske gejevske in lezbične športne zveze (EGLSF), izvedba dogodka pa poteka v različnih mestih širom Evrope. Lansko leto je dogodek gostil klub Pan Idræt v Danskem Kopenhagnu skupaj z kulturnimi in konferenčnimi LGBTIQ+ dogodki v okviru Wold Pride-a.

Na letošnji izvedbi v Nijmegnu so udeleženci_ke imeli_e na voljo za udeležbo v štirih dneh kar 17 športov. Najpopularnejši športi na letošnjih igrah so bili odbojka, nogomet, hokej na travi, plavanje in badminton, ki so privabili več kot 200 udeležencev_k na šport; sicer pa je bilo vseh več kot 2100.

Člani_ce Out in Slovenijo zastopajo na igrah že od leta 2004. Letos so se ponovno uspešno udeležili iger in osvojili tudi srebrno medaljo! Preizkusili so se v treh športih – nogometu, badmintonu, kjer je bila osvojena medalja in v zadnjem dnevu v teku na 5/10km ob nabrežju reke Waal, ki je bila zadnja uradna disciplina pred zaključkom prireditve. Prvotni namen prireditve sicer ni tekmovalnost, temveč sodelovanje, vključenost, druženja in kulturno-izobraževalni program, v športnem vzdušju.

V sredo so organizatorji pripravili prvo tekmovanje hokej na travi proti večeru pa je sledila otvoritev ob nabrežju reke Waal. Slovensko zastavo je ponosno vihtela prav Tina, ki je kasneje osvojila tudi srebrno odličje v badmintonu.

Dan kasneje se je pričela večina tekmovanj. Ob športnih tekmovanjih pa se je odvijal tudi pester kulturni program kjer so združili organizatorji, mesto in številne kulturne ustanove Pripravili so pester spremljevalni program od športnih dogodkov do tematskih filmskih projekcij na temo LGBTIQ’ skupnosti, koncerte, tematske večere in številne druge dogodke, ko so potekali v ‘’Eurogames village’’ kot na preostalih lokacijah v strogem centru mesta.

Naša članica Tina je lansko leto delila svojo zgodbo in občutke s preteklih prireditev Eurogames. Letos so bili občutki deljeni tudi na razstavi “My Eurogames Story”, kjer so udeleženci lahko spoznali tudi nekaj osebnih zgodb udeležencev_k.

V nedeljo so po končanem teku lahko uživali v pestrem zaključku letošnjih iger in predaji uradne zastave Eurogames ekipi EGLSF, ki jo je nato simbolično predala naslednjim prirediteljem v Švicarskem Bernu.

Staro mestno jedro, ki je pod UNESCOvo zaščito bo naslednje leto v 2023 gostovalo Eurogames village. Organizatorji po številnih lokacijah v Bernu pripravljajo okoli 20 različnih športov. Naslednje leto se bodo igre pričele 26 julija in končale 29 julija 2023.

Lepo ste vabljeni, da se nam naslednje leto v Bernu pridružite tudi vi! Registracije za dogodek naslednje leto so že odprte; več informacij na https://eurogames2023.ch; za podrobnejše informacije o letošnji prireditvi pa obiščite https://eurogames2022.eu.