Pomladna Plata 2018 – Z nogometom proti diskriminaciji

V nedeljo, 27. 5. 2018 se je več kot 500 obiskovalk in obiskovalcev tekom dneva zbrali na športnem igrišču OŠ Zalog, kjer se je odvijal tradicionalni, tokrat že 21. po vrsti, nogometni turnir Plata – z nogometom proti diskriminaciji. Tokratno Plato so soustvarili Mladi zmaji Zalog, Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico, Četrtna skupnost Polje, Športno društvo Out in Slovenija ter številni partnerji in prostovoljci. Tudi letošnja prireditev je potekala v okviru Kolaža mladosti – dnevi mladih v Ljubljani, ter tudi napovedala Teden gibanja (Move week).

Turnir Plata je tradicionalna športna prireditev s poudarkom na promociji enakopravnosti, sprejemanju različnosti, fair playu in boju proti diskriminaciji. Mladi, predvsem iz Zaloga in okolice, so lahko preko športnih dvobojev in spremljevalnih aktivnosti spoznavali pomen fair playa, sprejemanja drugačnosti in povezovanja. Poleg tega pa so mladi ključni sodelavci pri organizaciji in izvedbi aktivnosti na dogodku.

In katere so bile te aktivnosti? V prvi vrsti seveda sam nogometni turnir, ki so ga mladi odigrali v dveh kategorijah, dopoldne so igrali mlajši do vključno 14 let, popoldan pa starejši od 15 let. Na tekmah sta pravico delila sodnika izpod okrilja NZS. Na sporedu je bilo 37 tekem, zmagovalci so bili vsi, prvak pa je lahko le en. Vsi tekmovalci so nosili barvne majice z napisom rdeči karton proti diskriminaciji, in kot zanimivost naj povemo, da sta v obeh kategorijah slavili ekipi v roza majicah.

Turnir se je pričel s prisego fair playa, ki so jo prebrali organizator, sodnik ter predstavnik igralcev, temu je sledil sodnikov žvižg in prva tekma se je pričela. Na dopoldanskem delu turnirja je sodelovalo 6 ekip, slavila je ekipa Lulčki. V popoldanskem delu za starejše od 15ih let pa je sodelovalo 12 ekip; usoda je hotela, da so najboljše štiri ekipe, polfinale in finale, odigrali v dežju (v šali bi lahko dejali, da je za zmago pač potrebno dati še nekaj več). Zmaga je ostala doma, saj so se v finalu pomerile dve zaloški ekipi; po streljanju sedemmetrovk je slavila ekipa Ne kliče se.

Ni pa nogometni turnir vse, kar Plata ponuja. Imeli smo tudi tekmovanje v metu trojk, predstavili smo obliko uličnega nogometa panna, imeli smo jagodni kotiček, mešali limonado, obiskovalcem delili sladoled, predstavila se je ekipa uličnih zmajev, izdelovali smo nakit, vrteli hulahup, reciklirali majice, izdelovali etuie za telefon, slikali, plesali, manjkal ni niti naš stalni spremljevalec, palačinkar Tim.

Program sta povezovala stand-up komika; za glasbo sta skrbela fanta iz lokalnega okolja. Tudi skrb za hrano je prišla iz lokalnega okolja; meso in kruh za žar so prispevali sponzorji, za sam žar pa so skrbeli obiskovalci dnevnega centra MZ Zalog. Morda je ravno to, doprinos lokalne skupnosti, najlepše pri vsem skupaj, saj je bilo vsem jasno, da s tem, ko delajo za druge, delajo zase.