Povabilo k sodelovanju v projektu o spolnem nasilju v športu

Spolno nasilje v športu je danes velik problem. Evropska komisija je spolno nasilje uvrstila med prednostna področja raziskovanja. Z namenom, da bi se čim hitreje našle rešitve, ki bi športnice in športnike obvarovale pred zlorabami, žrtvam pa ponudile ustrezno obravnavo in pomoč, je Evropska komisija v okviru programa Erasmus+ finančno podprla projekt VOICE, ki bo v 8 evropskih državah zbral dokaze, pridobljene s pomočjo življenjskih zgodb športnic in športnikov. Zgodbe oseb, ki so bile žrtve spolnega nasilja, bodo služile kot najpomembnejši vir spoznavanja s problemom. Na njegovi osnovi bomo vzpostavili izobraževanje za boj proti spolnemu nasilju. Športno in ostale javnosti se bomo trudili ozaveščati o pomembnosti problema s pomočjo nacionalnih forumov. Zelo pomembno pa se nam zdi najti tudi rešitve za tiste, ki so nasilje že doživeli.

Zato je vaš GLAS pomemben!

V okviru projekta VOICE vabimo k sodelovanju vse, ki ste oziroma ste bili žrtve spolnega nasilja, nadlegovanja in zlorab v športu.
Da bi opogumili tudi ostale žrtve, ki si do sedaj niso upale spregovoriti, sta se javno izpostavili dve športnici, gimnastičarka Gloria Viseras in plavalka Karen Leach.
Raziskovalna ekipa zagotavlja, da je sodelovanje v raziskavi za vse, ki se boste odločili o svojih izkušnjah spregovoriti, popolnoma ANONIMNO.

VOICE smiselno uporablja definicijo spolnega nasilja, ki vključuje spolno zlorabo in izkoriščanje otrok, fizično spolno nasilje, spolno nadlegovanje in homofobno nasilje.

Športno društvo Out in Slovenija se kot članica Evropske gejevske in lezbične športne zveze (EGLSF) pridružuje boju proti spolni zlorabi in nasilju v športu, zato vas pozivamo, da nam pomagate širiti informacijo o projektu.

Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://voicesfortruthanddignity.eu kontaktirajte raziskovalno ekipo na voice@fsp.uni-lj.si za Slovenijo oz voice@dshs-koeln.de za skupno koordinacijsko ekipo.