Mednarodna konferenca Queering Football

Na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani je 17. in 18. novembra potekala mednarodna konferenca Queering Football, s temo naslavljanja homofobije na velikih športnih prireditvah. Več kot 70 udeležencev iz 17 držav in treh celin, vključno z aktivisti, študenti, novinarji, prostovoljci, praktiki, raziskovalci ter predstavniki nevladnih, športnih in javnih organizacij je razpravljalo o temah, kot so homofobija, predsodki in nasilje nad skupnostjo LGBTIQ v okviru nogometa in v luči prihajajočega svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo 2018 potekalo v Rusiji.

Koordinator konference in direktor Inštituta za razvoj športa SPOLINT dr. Milan Hosta je ob odprtju konference izpostavil: »Diskriminacija in nestrpnost sta mati in oče, nasilje pa je njun sin. Vsakič, ko smo priča diskriminaciji, nestrpnosti strahu in nasilju, bi se nanje morali odzvati, še zlasti v športu. Razpravljajmo o teh temah, ki so tabuizirane, da ne bodo več tabu.«

Generalni direktor Direktorata za šport, ki deluje v sklopu slovenskega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Boro Štrumbelj meni, da »bi se morali zavedati, da Evropa spodbuja človekove pravice, a je hkrati prostor, kjer sta se začeli prva in druga svetovna vojna. Konference, kot je ta, bi morale potekati v številnih državah, da bi se tako na pravi način izmenjavale prakse in naslavljale težave. Šport je pomemben, saj ga opazujejo številni ljudje, zato bi morala politika ničelne tolerance veljati za vse športne prireditve.«

Vodja pisarne za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana Tanja Hodnik je dejala, da ponosno podpirajo skupnost LGBT na različnih področjih, kot so kultura, šport, prosti čas in druga.

Zagovornik načela enakosti v Sloveniji Miha Lobnik pa je poudaril: »Ne gre le za sankcije, temveč tudi za pozitiven pristop ter identifikacijo šampionov in vzornikov, saj lahko težave tako naslovimo na pozitiven način. Športniki imajo ogromen potencial; morali bi se zavedati, kako jih je mogoče vključiti.«

Na konferenci so potekale tudi delavnice, plenarna predavanja ter tematske okrogle mize, s katerimi so želeli spodbuditi medsektorsko in mednarodno povezovanje, aktivno udeležbo navzočih ter izmenjavo izkušenj, dobre prakse, idej, pristopov in mnenj.

Panel 1: Naslavljanje homofobije v evropskem nogometu: napredek in izzivi
Plenarna diskusija 1: Naslavljanje homofobije v evropskem nogometu: napredek in izzivi

 

Panel 2: FIFA Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 kot priložnost za spopad s homofobijo in zagotovitev človekovih pravic?
Plenarna diskusija 2: FIFA Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 kot priložnost za spopad s homofobijo in zagotovitev človekovih pravic?

 

Panel 3: Športna kultura brez homofobije in diskriminacije
Plenarna diskusija 3: Športna kultura brez homofobije in diskriminacije

Prireditev je bila del evropskega projekta z naslovom Queering Footbal, ki ga vodi Dunajski inštitut za dialog in sodelovanje (Vienna Institute for Dialogue and Cooperation – VIDC Fair Play) in sofinancira Evropska unija. Gostitelj konference je bil Inštitut za razvoj športa SPOLINT, v sodelovanju z lokalnimi partnerji, vključujoč Univerzo v Ljubljani in Športnim društvom Out in Slovenija.

Out in Slovenija že vrsto let deluje na področju enakopravnosti v športu in zastopanosti LGBTIQ+ skupnosti, v sodelovanju s partnerji, še posebej z Društvom DIH – Enakopravni pod mavrico pa je do sedaj pripravila že več aktivnosti in mednarodno odmevnih dogodkov. Leta 2014 sta med drugim gostila skupščino Evropske gejevske in lezbične športne zveze (EGLSF) ter dvodnevno konferenco Gradimo mostove o sodelovanju na področju športa in skupnosti LGBT.

Več o projektu na www.queeringfootball.org in www.spolint.org/queering-football/